Rendement spouwmuurisolatie

Het laten isoleren van je spouwmuur is een van de meest kostbestendige manieren om je woning duurzamer te maken.

Rendement vergeleken met andere maatregelen

Het laten isoleren van je spouwmuur valt onder de meest lucratieve, effectieve en kostbestendige isolatiemaatregelen die je kunt treffen. Daardoor is deze manier van isoleren erg populair in Nederland.

Hieronder wordt geïllustreerd hoe voordelig spouwmuurisolatie is in vergelijking met andere vormen van isolatie. Als voorbeeld worden tussenwoningen en vrijstaande woningen gebruikt.

Tussenwoningen worden over het algemeen berekend op zo een 46 m2. Vrijstaande woningen op zo een 100 m2.

– Dakisolatie:

We beginnen met dakisolatie. Dakisolatie betreft een gemiddeld oppervlak van zo een 50 m2. De gemiddelde gasreductie van deze isolatie valt op ongeveer 356 per kubieke meter op jaarbasis. De investeringsindicatie ligt op ongeveer €1700 euro. Hiermee heeft dakisolatie een van de hogere investeringen. Wel kan er zo een €240 euro per jaar bespaart worden bij dakisolatie. Dit valt op ongeveer 25%. De terugverdientijd is ongeveer 6 tot 7 jaar.

Over het algemeen is dat vrij gemiddeld. Op het gebied van vrijstaande woningen biedt dakisolatie een gemiddeld oppervlak van 75 m2. De gasreductie ligt op ongeveer 663 m3 en de investeringsindicatie is gemiddeld €2400 euro. Over het algemeen kun je per jaar ongeveer €420 euro besparen. De terugverdientijd is een kleine 5 jaar. Redelijk snel in vergelijking met andere isolatiemaatregelen.

– Vloer- en bodemisolatie:

Vloerisolatie en bodemisolatie betreft een gemiddeld oppervlak van zo een 40 m2 voor tussenwoningen. De gasreductie valt op ongeveer 215 m3. De totale investeringsindicatie betreft een bedrag van tussen de €1300 euro en €1400 euro. Per jaar kan je een kleine €150 euro besparen wat ongeveer op 15% valt. De gemiddelde terugverdientijd is zo een 12 jaar. Dit is de langste terugverdientijd van alle isolatiemaatregelen.

Voor vrijstaande woningen betreft vloer- en bodemisolatie een oppervlak van maximaal 65 m2. De gasreductie ligt hier op 477 per kubieke meter. De investeringsindicatie voor vrijstaande woningen is ongeveer €2000 euro waarover je €320 euro per jaar kan besparen. In percentage wordt dit ongeveer 18%. De algemene terugverdienperiode is ongeveer 6 jaar voor vrijstaande woningen.

– Spouwmuurisolatie:

Spouwmuurisolatie betreft een oppervlak van 46 m2 voor tussenwoningen. De gasreductie is hier ongeveer 356 kubieke meter, hetzelfde als voor dakisolatie. De algemene investeringsindicatie ligt op een bedrag van ongeveer €900 euro veruit de goedkoopste isolatie variant. Per jaar kan je een bedrag van €240 euro besparen wat op ongeveer 25% neerkomt. De terugverdientijd ligt tussen de 3 en 4 jaar. Dit is de snelste terugverdientijd van alle isolatiemaatregelen.

Voor vrijstaande woningen betreft het oppervlak van spouwmuurisolatie ongeveer 100 m2. De gasreductie voor vrijstaande woningen valt op 795 m3. Ook hier loopt spouwmuurisolatie aan kop in vergelijking met andere maatregelen. De totale investeringsindicatie valt op een bedrag van €2150 euro. Per jaar kan je een bedrag van ongeveer €517 euro besparen. Ook dit is het grootste bedrag van alle maatregelen en valt op ongeveer 30%. De terugverdiensten vallen onder een tijdsloep van slechts 4 jaar, de kortste terugverdientijd van alle maatregelen.

Het woord van experts

Zoals je kan zien is spouwmuurisolatie veruit de meest rendabele isolatiemaatregel op de markt. Volgens de statistieken en scherpe analyses van specialisten op het gebied van isolatie zal spouwmuurisolatie alleen maar populairder worden in de komende jaren. Een ander groot voordeel is dat spouwmuurisolatie via een aantal gaatjes in de voorgevel geplaatst kan worden (mits de spouw schoon is en er geen afvalresten van de bouw liggen). Daardoor zit je niet in de verbouwing, zoals wel het geval is bij vloerisolatie aan de bovenkant en kun je dus op een zeer snelle manier je woning voorzien van isolatie.

Rendement in materiële voordelen

Niet alleen is spouwmuurisolatie uitermate kostbestendig, ook biedt het vele voordelen die je kwaliteit van leven en huiselijke rust ten goede zullen komen. Een goede ingreep is slechts wat waard als het een positieve bijdrage heeft geleverd aan de gemoedstoestand en het geluk van de persoon die de ingreep geïnitieerd heeft. Hieronder zullen verschillende voordelen worden geïllustreerd waar je misschien nog niet eens bij stil hebt gestaan:

– Geluidbestendigheid:
Een van de vele voordelen van spouwmuurisolatie die je woonervaring een stuk prettiger kan maken is de geluidsbestendigheid. Door middel van het isoleren van bijvoorbeeld je gevel komt er veel minder geluid van buiten binnen en kan je na een dag hard werken in alle rust bijtrekken. Sommige isolatiemaatregelen en materialen vallen ernstig tekort in dit gedeelte en bieden te weinig bescherming tegen geluidsoverlast. Spouwmuurisolatie is (samen met buitengevelisolatie) bewezen als een van de meest effectieve maatregelen tegen geluidsoverlast van buiten.

– Ventileren:
Een groot gedeelte van het ventilatieproces vindt plaats via de spouwmuren. Na gewone spouwmuurisolatie is dit proces moeilijker. Tegenwoordig wordt ventilatie in combinatie met de isolatie van de spouwmuren gedaan. Hierdoor krijg je het beste van beide werelden zonder dat het effect van een van de maatregelen verloren gaat. Het is natuurlijk van uiterst belang dat het vasthouden van warmte niet ten koste gaat van de kwaliteit van de lucht in je woning.

– Vochtbestendigheid:
Misschien wel een van de grootste voordelen van spouwmuurisolatie is de hoge mate van vochtbestendigheid. Dit kan verder versterkt of verzwakt worden door middel van het isolerende materiaal dat gebruikt wordt. Door de isolatie in de spouw blijft de spouwmuur warmer. Dit voorkomt vochtdoorslag en de opkomst van schimmel. Dit is een van de redenen dat het isoleren van je spouwmuren vaak ook wordt gedaan bij vochtproblemen.

Wat kost woningisolatie?

Benader vandaag nog isolatiespecialisten bij jouw in de regio voor gratis informatie en een offerte. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en door de prijzen te vergelijken kun je tevens besparen op je aankoop.