Prijzen spouwmuurisolatie

De prijs van spouwmuurisolatie hangt van verschillende factoren af. Zo kunnen er verschillende isolatiematerialen gebruikt worden die van invloed zijn op de totale prijs en het isoleringsproces. De meest voorkomende materialen zijn: steenwol, glaswol, isolatiekorrels en PUR-schuim. Het ene materiaal is geluidsbestendiger dan anderen en sommige materialen beschermen beter tegen vocht. Hoe je huis is opgebouwd zal voor een groot deel bepalen welke materiaalsoort het beste bij je past.

Let er wel op dat spouwmuurisolatie alleen interessant is voor huiseigenaren met een woning die gebouwd is tussen 1920 en 1976. Je dient te beschikken over een spouwmuur met een lege spouw waar spouwmuurisolatie in kan. Deze dient vrij van puin te zijn.

De effecten van materialen op de kosten van spouwmuurisolatie

Over het algemeen wordt spouwmuurisolatie als een goedkope isolering gezien aangezien de werkzaamheden in vergelijking met andere soorten redelijk simpel zijn. Het isolatiemateriaal kan namelijk via kleine gaatjes in de buitenste laag van de spouwmuur worden gespoten.

Prijzen en materialen

De prijzen van een spouwmuurisolatie worden per m2 opgemaakt en worden verder beïnvloed door het type huis dat je bezit, de materialen die worden gebruikt en natuurlijk de oppervlak van de ruimtes die geïsoleerd moeten worden. Verschillende soorten huizen zorgen namelijk voor verschillende oppervlaktes en dus verschillende werkzaamheden. Ook de bereikbaarheid van je woning en de straat kunnen eventueel effect hebben op de uitkomst van de totale prijs. Hieronder nemen we een kijkje naar de verschillende materialen en hun invloed op de prijs:

Isolatiemateriaal Prijs
Minerale wol €15 tot €25 per m2
EPS parels €20 tot €25 per m2
PUR schuim €25 tot €30 per m2

– Steenwol:
Steenwol is een van de meest gebruikte materialen op het gebied van isolatie. Het lijkt op glaswol en heeft veel van dezelfde voor- en nadelen. De isolatiewaarde van steenwol valt in vergelijking met andere isolerende stoffen wat tegen maar heeft een extra voordeel in de vorm van geluidsbestendigheid. Helaas heeft dit voor een prijsindicatie op het gebied van isolering weinig voordeel voor de kosten die je wilt besparen.

Steenwol is een natuurlijk materiaal en kan hierdoor verschillende soorten ongedierte aantrekken die het effect van de isolatie kunnen belemmeren en een gevaar kunnen zorgen voor de structuur, stevigheid en gezondheid van je woning. In veel gevallen hebben mensen ongedierte aangetroffen in woningen die zij net hadden gekocht. Omdat ongedierte diep in het isolatiemateriaal is getrokken zijn ze zeer moeilijk te identificeren. Vaak wordt ongedierte pas gevonden als bewoners klagen over het verval van hun woning. De prijs van steenwol ligt tussen de €15 euro tot €20 euro per m2.

– Glaswol:
Glaswol is een andere zeer bekend materiaal als het op het gebied van isolatie aankomt. Glaswol is al jaren vertrouwd en wordt veel gebruikt als dakisolatie. Glaswol komt vaak in rollen maar voor spouwmuurisolatie wordt er vaak gebruik gemaakt van glaswol in de vorm van vlokken. Glaswol heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is bovendien brandveilig. Daarnaast is het een van de goedkoopste isolatiematerialen die er beschikbaar zijn. Over het algemeen liggen de prijzen voor glaswol tussen de €15 euro en €25 euro per m2.

Glaswol met het kenmerk HR++ heeft een hogere isolatiewaarde maar valt iets duurder uit dan de reguliere vormen van deze isolatiesoort. Een soort glaswol dat uitstekend geschikt is voor het isoleren van spouwmuren is de glaswol genaamd Supafil. Het is een witte stof en bestaat voor het grootste gedeelte uit gerecycled glas en wordt meestal heel dun gesponnen zodat het in verschillende gaten en openingen past. Er wordt beweert dat het een leven lang mee kan gaan zonder dat het zijn isolerende capaciteiten verliest. Daarnaast is Supafil ook vochtafstotend en damdoorlatend en biedt het een goede brandveiligheid. Deze glaswol is erg goedkoop en valt onder dezelfde prijscategorie als reguliere glaswol. Een prima keuze voor spouwmuurisolatie dus.

– EPS parels en isolatiekorrels:
EPS korrels zijn een van de meest bekende en veelgebruikte isolatiekorrels die er op de markt te vinden zijn. Deze parels komen in verschillende kleuren en verschillende vormen. De meest voorkomende parels zijn witte, grijze of zwarte korrels. De EPS parels komen in verschillende isolatiewaardes zoals HR+ en HR++. Een nadeel van EPS korrels is dat het inferieur is aan steenwol en zeker aan glaswol op bijna elk gebied.

Zo hebben EPS parels een lagere geluidsbestendigheid, afdichting en brandveiligheid dan glas en steenwol. EPS parels presteren wel beter op het gebied van vochtbestendigheid en zijn over het algemeen milieuvriendelijker. Je moet er wel rekening mee houden dat EPS parels een stuk duurder zijn dan andere materialen zoals glas en steenwol. Als je het niet erg vind om meer te betalen en meer waarde hecht aan milieu bewustzijn, duurzaamheid en klimaatverbetering dan zijn EPS parels een goede investering voor je. De prijs ligt tussen de €25 euro en €30 euro per m2.

Algemene kosten spouwmuurisolatie

Natuurlijk geldt dat je eerst goed dient te vergelijken van de offertes die je van isolatiebedrijven zult krijgen. Hieronder worden de verschillende tarieven en woonsoorten geïllustreerd:

  • Appartement: een appartement valt onder de goedkoopste groep en de prijzen in deze categorie vallen tussen de €500 euro en €600 euro per 25 m2
  • Tussenwoningen: de prijzen voor deze woningen vallen tussen de €800 euro en €1100 euro per 65 m2
  • Hoekwoningen: deze woningen vragen voor hetzelfde oppervlak tussen de €1200 euro en €1400 euro
  • Vrijstaande woningen: dit is de duurste categorie en vraagt tussen de €2200 euro en €2500 euro per 150 m2

De kosten voor jouw spouwmuurisolatie kunnen dus verschillen. Het beste kom je eerst in contact met lokale isolatiebedrijven voor advies. Zo kun je achterhalen welke spouwmuurisolatie soort het meest geschikt is in jouw situatie.

Wat kost woningisolatie?

Benader vandaag nog isolatiespecialisten bij jouw in de regio voor gratis informatie en een offerte. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en door de prijzen te vergelijken kun je tevens besparen op je aankoop.