Landelijke subsidies

Vele subsidies, regelingen en leningen worden continu veranderd, aangepast of in het ergste geval zelfs helemaal stopgezet. Vroeger ging bijna alles via landelijke regelingen maar sinds 2009 zijn de landelijke subsidies veel minder toegankelijk geworden.

De overheid wil nog steeds een rol van betekenis spelen in de ontwikkeling van particulieren en ondernemers die op weg zijn naar duurzamere manieren van leven en werken. Daardoor is er naast regionale en lokale subsidies ruimte vrijgemaakt voor verschillende leningen die wel op een landelijk niveau kunnen worden aangevraagd. Dit wordt vaak wel in samenwerking met derde partijen verricht.

Nieuwe isolatie subsidie voor huiseigenaren

Update 1: Na een tijdelijke stop gaat de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) weer open voor eigenaar én bewoner. De publicatie in de Staatscourant vindt naar verwachting half augustus plaats. Dit betekent dat u als eigenaar én bewoner de subsidie tot en met 31 december 2020. Het subsidiebudget bedraagt €84 miljoen.

Bron: www.rvo.nl

Er zijn op dit moment geen landelijke subsidies voor isolatie. Er zijn echter wel andere regelingen waar je eventueel naar kunt kunt kijken. Deze zijn:

1) Subsidie energiebesparing eigen huis

Ga je als Vereniging van Eigenaren (VvE) voor jouw gebouw en appartement(en) maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis aan.

VvE’s kunnen gebruik maken van de regeling tot en met eind december 2020.

Geen subsidie meer voor particulieren*
Voor particuliere woningeigenaren is er geen subsidieregeling. Zie update 1 hierboven.

Aanvraag
Een VvE kan subsidie aanvragen voor (1 keer per vereniging):

  • Energieadvies (door een gecertificeerde energieprestatieadviseur) óf
  • Energieadvies met procesbegeleiding óf
  • MJOP met Energieadvies evt met procesbegeleiding

Daarnaast mag je als vereniging subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen, eventueel met aanvullende maatregelen, of een zeer energiezuinig pakket. Deze subsidie moet je per gebouw aanvragen.

Copyright – Rijksoverheid subsidie voor VvE-ers

2) 9% BTW

Nog steeds kun je gebruik maken het lager BTW-tarief op de plaatsingskosten van isolatie. Normaal zijn die 21%, maar betaal je nu slechts 9% BTW. Dat scheelt best in de aankoopkosten en wordt deze korting automatisch verrekent op de factuur. Let er echter wel op of dit inderdaad op jouw factuur is gebeurd.

Op www.belastingdienst.nl vind je hier meer over.

3) Gemeentelijke subsidies

Het kan zijn dat jouw gemeente of provincie een subsidie voor energiebesparende maatregelen in woonhuizen heeft. Je kunt daarom zo snel mogelijk aanspraak proberen te maken op een regeling in jouw gemeente. Ook voor de toekomst is het namelijk niet duidelijk dat hier subsidie voor gaat komen. Op kun je kijken op www.energiesubsidiewijzer.nl of er zo een subsidie is.

4) Groene lening

Ook is het in veel gevallen mogelijk om een zogenaamde ‘groene’ lening aan te vragen. Over deze leningen betaal je een lagere rente. Het geld kan gebruikt worden om verschillende milieuvriendelijke klussen uit te laten voeren in huis, zoals het laten plaatsen van vloerisolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen.

Op www.energiebespaarlening.nl vind je hier meer over.

Wat kost woningisolatie?

Benader vandaag nog isolatiespecialisten bij jouw in de regio voor gratis informatie en een offerte. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en door de prijzen te vergelijken kun je tevens besparen op je aankoop.